informator o radu

služba za medicinu rada

uverenja

sistematski

kontrolni pregledi

obuka za pruzanje prve pomoci2

radioloska

jonizujuce-zracenje

toksikoloska

rizik

merenja rad sredini

lice za bezbednost

rczpzrm

menadzerski pregled

komunalna policija

banner3optimize

Izazovi i primeri dobre prakse u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu; Pismo lekara medicine rada Srbije

Sava centarU organizaciji Ministarstva rada i socijalne politike, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i kompanije Holcim / Srbija, 11. decembra 2009. godine u Sava centru, održan je Okrugli sto na temu "Izazovi i primeri dobre prakse u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu".

Pored predstavnika organizatora, ovom debatnom skupu prisustvovali su i predstavnici socijalnih partnera, medicine rada i naučnih institucija, kao i biznis sektora sa željom da se pomenutoj temi pristupi iz različitih uglova posmatranja.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš je ovom skupu predstavio svoj primer dobre prakse - Regionalni centar za promociju zdravlja na radnom mestu o čemu je govorila Prof. dr Mirjana Aranđelović.

Bila je to istovremeno i prilika da se razgovara o problemima sa kojima se stručnjaci iz ovih oblasti susreću već duže vreme unazad. Tim povodom, skupu je saopšten i tekst pisma koji su stručnjaci iz oblasti medicine rada Srbije uputili sindikatima, uniji poslodavaca i socijalno-ekonomskom savetu:

Poštovani,

OBAVEŠTAVAMO VAS da u ovim teškim vremenima, kada se stalno govori o opštoj nezaposlenosti, lošem stanju u privredi, ekonomskoj krizi i sve većem siromaštvu, Vlada naše zemlje preko resornog Ministarstva zdravlja namerava da najvažniji resurs zemlje, zdravlje radnoaktivnog dela stanovništva i brigu o njemu, prepusti privrednicima i vlasnicima srednjih i malih preduzeća, po ugledu na visokorazvijene zemlje, kojima , objektivno, Srbija u ovom trenutku ne pripada.

Stručnjaci iz oblasti medicine rada, uporno, brojnim aktivnostima, cele protekle godine, nastoje da skrenu pažnju javnosti i organima za postupanje da će ovakvo usmerena rešenja Vlade imati za posledicu pogoršanje već i onako narušenog zdravlja radnika, od kojih se pak očekuje da ceo teret tranzicije i ekonomske krize iznesu na svojim leđima.

Lekari medicine rada čija je osnovna delatnost i svrha postojanja zdravstvena zaštita radnika smatraju, a sigurni smo da je to i vaš stav, da bez zdravog radnika na zdravom radnom mestu, nikome, pa ni društvu u celini neće biti dobro. Modele i zakonske regulative drugih zemalja sa mnogo uređenijim državnim sistemima iz domena problematike o kojoj je reč, jednostavno u ovom trenutku, nije moguće primeniti u našoj zemlji. Potrebno je pre svega raditi na socijalnoj pravdi, solidarnosti, moralu, znanju, što podrazumeva uvođenje novih sistema vrednosti, a sve to zahteva prilično vremena.

Zdravlje jeste fizičko, mentalno i socijalno blagostanje. Ali, u Srbiji je teško na ovu temu razgovarati danas kada se većina stanovništva uglavnom bori za egzistencijalni opstanak. Dakle, ko treba da brine o zdravlju radnika? Poslodavac ili država? Mi smatramo da to mora da čini država preko resornog miistarstva - Ministarstva zdravlja.

Smatramo svojom obavezom da Vas o svemu ovome danas obavestimo ali i da zatražimo da pružite podršku, da se aktivno uključite i da u međusobnim ličnim kontaktima, debatama, stručnim sastancima, u nastupima na medijima i ličnim inicijativama, podržite ovakva nastojanja i date svoj lični doprinos nameri koju zastupamo.

Lekari medicine rada Srbije

Covid ambulanta

izabrani lekar 2019

sluzba za spec kons delatnost 2019

zalihe lekova 2019

medicinska oprema 2019

finansijski izvestaj 2019

oglasi javnih nabavki 2019