uverenja

kontrolni pregledi

sistematski

obuka za pruzanje prve pomoci2

radioloska

jonizujuce-zracenje

toksikoloska

rizik

merenja rad sredini

lice za bezbednost

rczpzrm

menadzerski pregled

komunalna policija

banner3optimize

Izazovi i primeri dobre prakse u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu; Pismo lekara medicine rada Srbije

Sava centarU organizaciji Ministarstva rada i socijalne politike, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i kompanije Holcim / Srbija, 11. decembra 2009. godine u Sava centru, održan je Okrugli sto na temu "Izazovi i primeri dobre prakse u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu".

Pored predstavnika organizatora, ovom debatnom skupu prisustvovali su i predstavnici socijalnih partnera, medicine rada i naučnih institucija, kao i biznis sektora sa željom da se pomenutoj temi pristupi iz različitih uglova posmatranja.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš je ovom skupu predstavio svoj primer dobre prakse - Regionalni centar za promociju zdravlja na radnom mestu o čemu je govorila Prof. dr Mirjana Aranđelović.

Bila je to istovremeno i prilika da se razgovara o problemima sa kojima se stručnjaci iz ovih oblasti susreću već duže vreme unazad. Tim povodom, skupu je saopšten i tekst pisma koji su stručnjaci iz oblasti medicine rada Srbije uputili sindikatima, uniji poslodavaca i socijalno-ekonomskom savetu:

Poštovani,

OBAVEŠTAVAMO VAS da u ovim teškim vremenima, kada se stalno govori o opštoj nezaposlenosti, lošem stanju u privredi, ekonomskoj krizi i sve većem siromaštvu, Vlada naše zemlje preko resornog Ministarstva zdravlja namerava da najvažniji resurs zemlje, zdravlje radnoaktivnog dela stanovništva i brigu o njemu, prepusti privrednicima i vlasnicima srednjih i malih preduzeća, po ugledu na visokorazvijene zemlje, kojima , objektivno, Srbija u ovom trenutku ne pripada.

Stručnjaci iz oblasti medicine rada, uporno, brojnim aktivnostima, cele protekle godine, nastoje da skrenu pažnju javnosti i organima za postupanje da će ovakvo usmerena rešenja Vlade imati za posledicu pogoršanje već i onako narušenog zdravlja radnika, od kojih se pak očekuje da ceo teret tranzicije i ekonomske krize iznesu na svojim leđima.

Lekari medicine rada čija je osnovna delatnost i svrha postojanja zdravstvena zaštita radnika smatraju, a sigurni smo da je to i vaš stav, da bez zdravog radnika na zdravom radnom mestu, nikome, pa ni društvu u celini neće biti dobro. Modele i zakonske regulative drugih zemalja sa mnogo uređenijim državnim sistemima iz domena problematike o kojoj je reč, jednostavno u ovom trenutku, nije moguće primeniti u našoj zemlji. Potrebno je pre svega raditi na socijalnoj pravdi, solidarnosti, moralu, znanju, što podrazumeva uvođenje novih sistema vrednosti, a sve to zahteva prilično vremena.

Zdravlje jeste fizičko, mentalno i socijalno blagostanje. Ali, u Srbiji je teško na ovu temu razgovarati danas kada se većina stanovništva uglavnom bori za egzistencijalni opstanak. Dakle, ko treba da brine o zdravlju radnika? Poslodavac ili država? Mi smatramo da to mora da čini država preko resornog miistarstva - Ministarstva zdravlja.

Smatramo svojom obavezom da Vas o svemu ovome danas obavestimo ali i da zatražimo da pružite podršku, da se aktivno uključite i da u međusobnim ličnim kontaktima, debatama, stručnim sastancima, u nastupima na medijima i ličnim inicijativama, podržite ovakva nastojanja i date svoj lični doprinos nameri koju zastupamo.

Lekari medicine rada Srbije

izabrani lekar 2019

sluzba za spec kons delatnost 2019

zalihe lekova 2019

medicinska oprema 2019

finansijski izvestaj 2019